Οδηγίες Σχολικής Προετοιμασίας από τον ΑΟΤΑ

Σύμφωνα με τον ΑΟΤΑ:

“Η μεταφορά υπερβολικού βάρους μέσα σε ένα σακίδιο στην πλάτη ή η λανθασμένη εφαρμογή του, μπορεί να οδηγήσει σε πόνο και καταπόνηση. Οι γονείς μπορούν να εφαρμόσουν κάποια βήματα για να βοηθήσουν τα παιδιά να γεμίσουν και να φορέσουν τη σχολική τσάντα, με τον σωστό τρόπο ώστε να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα υγείας.Γέμισμα ενός σακιδίου

 • Η σχολική τσάντα ενός παιδιού δεν θα πρέπει να έχει βάρος πάνω από το 10% του σωματικού βάρους. Αυτό σημαίνει ότι ένας μαθητής που έχει βάρος 60 κιλά δεν θα πρέπει να φοράει ένα γεμισμένο σακίδιο πλάτης βαρύτερο από 6 κιλά.

 • Βάλτε τα βαριά αντικείμενα κοντά στην πλάτη του παιδιού (πλάτη του σακιδίου).

 • Τακτοποιήστε τα βιβλία και τη γραφική ύλη, έτσι ώστε να μην μετακινούνται μέσα στο σάκο πλάτης.

 • Ελέγχετε καθημερινά τί παίρνει το παιδί στο σχολείο και τί φέρνει σπίτι. Βεβαιωθείτε ότι τα αντικείμενα είναι απαραίτητα για τις δραστηριότητες της ημέρας.

 • Αν το σακίδιο είναι πολύ βαρύ ή στενά πακεταρισμένο, το παιδί σας μπορεί να μεταφέρει στο χέρι του ένα βιβλίο ή άλλο αντικείμενο, ώστε να είναι εκτός σακιδίου.

 • Αν το σακίδιο πλάτης είναι συχνά βαρύ, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε μία τσάντα βιβλίων με τροχούς.

Πώς να φορέστε το σακίδιο πλάτης

 • Μοιράστε το βάρος ομοιόμορφα χρησιμοποιώντας και τους 2 ιμάντες. Το να φοράει ένα σακίδιο κρεμασμένο πάνω από έναν ώμο, μπορεί να κάνει το παιδί να γέρνει προς τη μια μεριά, να καμπυλώσει την σπονδυλική του στήλη και να δημιουργήσει πόνο ή δυσφορία.

 • Επιλέξτε ένα σακίδιο με λωρίδες ώμων ενισχυμένες για άνεση. Οι ώμοι και ο λαιμός έχουν  πολλές αρτηρίες και νεύρα που μπορούν να δημιουργήσουν πόνο και μυρμήγκιασμα στα μπράτσα, το λαιμό και τα χέρια, όταν εφαρμόζεται υπερβολικά πολλή πίεση.

 • Ρυθμίστε τις λωρίδες των ώμων, έτσι ώστε το σακίδιο να κάθεται άνετα στην πλάτη του παιδιού. Ένα σακίδιο που κρέμεται χαλαρά από την πλάτη, μπορεί να τραβήξει το παιδί προς τα πίσω και να ζορίσει τους μύες.

 • Φορέστε τη ζώνη της μέσης, εάν ο σάκος πλάτης έχει μία. Αυτή βοηθά να μοιραστεί το βάρος του σακιδίου ομοιόμορφα.

 • Το κάτω μέρος του σακιδίου πρέπει να εφάπτεται με την καμπύλη του χαμηλού τμήματος της πλάτης. Δεν θα πρέπει να βρίσκεται περισσότερο από 10 εκατοστά χαμηλότερα από τη μέση του παιδιού.

 • Τα σχολικά σακίδια πλάτης κυκλοφορούν σε διαφορετικά μεγέθη για διαφορετικές ηλικίες. Διαλέξτε το σωστό μέγεθος σακιδίου για το παιδί, καθώς και ένα αρκετό χώρο για τα απαραίτητα σχολικά αντικείμενα.”Πως μπορεί να βοηθήσει ένας εργοθεραπευτής;

Μπορεί να κάνει εργονομική αξιολόγηση σε σχέση με το σχολικό σακίδιο, τη χρήση υπολογιστή/ tablet και άλλα θέματα σε σχέση με τη μάθηση! Για οποιαδήποτε πληροφορία και συμβουλή, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας!

 

 

 

Μοιραστείτε το ...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.