Asana Yoga

ASANA YOGA

Asana yoga από πιστοποιημένους θεραπευτές για παιδιά με υπερκινητικότητα, αυτισμό ή άλλες αισθητηριακές δυσκολίες και σύνδρομα.

Ολιγομελή group.

Asana σημαίνει θέση, ή στάση, και προέρχεται από το σανσκριτικό as – «παραμένω, είμαι, κάθομαι, τοποθετούμαι και υιοθετώ μια συγκεκριμένη στάση». Είναι απλές και αποτελεσματικές κινήσεις και στάσεις του σώματος που τεντώνουν και δυναμώνουν τους μύες του σώματος, αυξάνουν την αντοχή και την ευλυγισία,  κάνουν αποτελεσματικό μασάζ σε όλα τα όργανα και τους αδένες του σώματος, εξασφαλίζοντας τέλεια κυκλοφορία του αίματος, εξισορροπώντας και αναζωογονώντας ολόκληρο τον οργανισμό.

Στο κέντρο μας δίνεται η δυνατότητα παρακολούθησης θεραπευτικής yoga σε ολιγομελή τμήματα με εξειδικευμένους θεραπευτές. Οι ομάδες δημιουργούνται με βάση τις ανάγκες και το προφίλ του εκάστοτε παιδιού.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά παιδιά με:

Διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές

Σύνδρομα

Μαθησιακές Δυσκολίες

ΔΕΠΥ

Τραυλισμό και Διαταραχές Ρυθμού

Αγχώδης Διαταραχές

Αισθητηριακές Δυσκολίες

Εγκεφαλική Παράλυση

Παιδιά του γενικότερου τυπικού πληθυσμού

Υπάρχει μεγάλο ηλικιακό εύρος και διαφορετικά στυλ μεθόδων, τα οφέλη των οποίων αντανακλώνται σε σωματικό – συναισθηματικό επίπεδο, καθώς και στην γενικότερη ευεξία. Ένα μέρος της όλης διαδικασίας είναι και η χαλάρωση του σώματος και του νού. Σύμφωνα με έρευνες έχει αποδειχθεί, ότι συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του άγχους και είναι ιδιαίτερα βοηθητικό σε παιδιά με δυσκολίες αισθητηριακής επεξεργασίας και οργάνωσης.  Δύο από τα βασικότερα δομικά στοιχεία που εφαρμόζονται στα πλαίσια της συνεδρίας είναι:

Pranayama – αναπνοή

Pranayama ορίζεται η εξάσκηση τεχνικών αναπνοής που βοηθούν στην ενεργοποίηση ή / και κατευνασμό του νού και του σώματος. Πολλά παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα ή αντιμετωπίζουν άλλες δυσκολίες βιώνουν σε υψηλό βαθμό άγχος και δυσκολία διαχείρισης στρεσογόνων παραγόντων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα είτε να συγκρατούν την αναπνοή τους ή να αναπνέουν ιδιαίτερα γρήγορα. Τα παιδιά μπορούν να διδαχθούν με ευχάριστο και διαδραστικό τρόπο  τεχνικές αναπνοής που θα τα βοηθήσουν να διαχειριστούν το στρές, το άγχος και τη συναισθηματική τους δυσκολία. Βασικός στόχος αποτελεί η ηρεμία του νευρικού συστήματος ώστε να τα σώματά τους να λειτουργούν σε μία πιο ρυθμισμένη κατάσταση.

Asana – στάσεις

Oι asanas βασίζονται σε 3 βασικές στάσεις/ πόζες:

 • όρθια
 • καθιστή
 • ξαπλωμένη

Η εξάσκηση αυτών έχουν αντίκτυπο σε όλο το σώμα και αφορούν το μυϊκό τόνο καθώς και την ενδυνάμωση των τενόντων και συνδέσμων.  Οι asanas στάσεις ενδυναμώνου το νευρικό, λεμφικό και μεταβολικό σύστημα και μπορούν να τροποποιηθούν και να μεταβληθούν ανάλογα με τις ανάγκες και τις φυσικές – αναπτυξιακές δεξιότητες. Βασικός στόχος αποτελεί η ανάπτυξη της ευελιξίας, της δύναμης και της ισορροπίας. Σε παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα ή έχουν άλλες δυσκολίες, υποστηρίζουν την σωματική αντίληψη, τη σωματογνωσία (που βρίσκεται το σώμα), την συγκέντρωση της προσοχής, την ευελιξία, την αυτορύθμιση και την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης.

Δεξιότητες που Ενισχύονται

 • Αυτορύθμιση – η δυνατότητα να οργανώνουμε τον εαυτό μας και το συναισθηματικό – πνευματικό μας επίπεδο ανάλογα με τα ερεθίσματα.
 • Κοινωνικές Δεξιότητες – μέσω των ομαδικών συνεδριών και δραστηριοτήτων ενισχύονται οι δεξιότητες, συγκέντρωσης, αλληλεπίδρασης, ομαδοποίησης κ.α.
 • Επικοινωνία και Έκφραση Συναισθημάτων
 • Σωματογνωσία
 • Οπτική και Ακουστική Επεξεργασία
 • Λεξιλόγιο
 • Λεπτή και Αδρή κινητικότητα
 • Αισθητηριακή Ολοκλήρωση
 • Υγεία – Ευεξία – ύπνος, πέψη, λειτουργία θυροειδούς, λειτουργία ανοσοποιητικού κ.α

Για ραντεβού επικοινωνήστε με την γραμματεία του κέντρου, καθημερινά 2μμ – 9μμ.