Βιογραφικό – Κακουλίδου Αθηνά

ΑΘΗΝΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΟΥ

Λογοθεραπεύτρια MSc & Επιστημονική Υπεύθυνη

Η Κακουλίδου Αθηνά του Κυριάκου γεννήθηκε το 1983 στο Μαρούσι Αττικής. Είναι απόφοιτος Λογοθεραπείας από το Ανώτερο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ιωαννίνων (2006) και κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην Επιστήμη της Ανθρώπινης Επικοινωνίας από το Πανεπιστήμιο του Newcastle Upon Tyne της Αγγλίας (2008). Κατέχει Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος Λογοθεραπευτή και είναι ενεργό μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Λογοθεραπευτών – Λογοπεδικών (ΠΣΛ).

Κατέχει ευρεία και πολυετή κλινική εμπειρία 14 ετών πάνω στον κλάδο της Λογοθεραπείας. Έχει εργαστεί τόσο ατομικά όσο και σε ιδιωτικούς φορείς της Αττικής, ενώ παράλληλα υπήρξε Υπεύθυνη Λογοθεραπεύτρια στο Σικιαρίδειο Ίδρυμα (Εξειδικευμένο Κέντρο Κοινωνικής & Επαγγελματικής Κατάρτισης εφήβων και ενηλίκων με Ειδικές Ανάγκες) για 8 έτη. Έχει συμμετάσχει σε Διεπιστημονικές Ομάδες στα διάφορα πλαίσια που έχει εργαστεί. Έχει υπάρξει ομιλήτρια στο 16ο  Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο της Εταιρείας Ψυχολογικής Ψυχιατρικής Ενηλίκου & Παιδιού (Ε.Ψ.Ψ.Ε.Π) και Επόπτρια φοιτητών Λογοθεραπείας. Έχει συνεργαστεί με ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς της περιοχής όπου παρείχε ανιχνευτικές / αξιολογητικές υπηρεσίες.

Έχει ασχοληθεί κλινικά με ενήλικες, εφήβους και παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Η μεγάλη της αγάπη για τα παιδιά, την οδήγησε τα τελευταία χρόνια να ασχολείται αποκλειστικά με αυτόν τον πληθυσμό και με την αποκατάσταση και θεραπεία του λόγου αυτών.

Από το 2017 διατηρεί το ιδιωτικό κέντρο “talk2me” στην Πετρούπολη Αττικής, όπου εργάζεται ως Λογοθεραπεύτρια και Επιστημονική Υπεύθυνη της Διεπιστημονικής Ομάδας. Εφαρμόζει τόσο εξατομικευμένα όσο και ομαδικά προγράμματα θεραπείας παιδιών καθώς και συνθεραπείες με άλλες ειδικότητες.

Ασχολείται μ΄ ένα ευρύ φάσμα των διαταραχών λόγου, ομιλίας και επικοινωνίας, σύνδρομα καθώς και με νευρολογικές διαταραχές και διαταραχές σίτισης- κατάποσης.

Κύριο μέλημα της είναι η συνεχής επιστημονική κατάρτιση πάνω στο αντικείμενο της Λογοθεραπείας, αλλά και τομείς σχετικούς με αυτή, μέσα από σεμινάρια, εκπαιδεύσεις, workshops και συνέδρια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Είναι πιστοποιημένο μέλος και θεραπεύτρια του Διεθνούς Οργανισμού “Hanen”  (More than Words -εκπαίδευση γονέων και πρώιμη παρέμβαση σε παιδιά με επικοινωνιακές δυσκολίες, αναπτυξιακές διαταραχές και καθυστέρηση ομιλίας – Λονδίνο 2018) και του οργανισμού “Marte Meo Hellas”  (Marte Meo Practitioners στήριξη και εκπαίδευση των γονέων στη σύνδεση και φροντίδα των παιδιών με αναπτυξιακές δυσκολίες -Αθήνα 2018).

Είναι πιστοποιημένη σε μεθόδους Στοματοπροσωπικής Θεραπείας (“A Three-Part Treatment Plan for Oral Placement Therapy”, “Feeding Therapy: A Sensory – Motor Approach”, “Teaching Functional Speech to non- verbal individuals with Autism and Related Disabilities- Applied Behavior Analysis and Oral Placement Therapy), στο σύστημα M.O.R.E (Motor Oral Respiratory Eyes Program), στη Νευροµυϊκή Ηλεκτρική Διέγερση (NMES) και sEMG για την ενίσχυση μυϊκών ομάδων σε παιδιά και ενήλικες με νευρολογικές δυσκολίες- εγκεφαλική παράλυση, εγκεφαλικό, εγκεφαλική βλάβη κ.α καθώς και στη Νευροµυϊκή Περίδεση για την αντιμετώπιση Διαταραχών Σίτισης, Κατάποσης και Ομιλίας.

Έχει εκπαιδευτεί σε θεραπευτικές μεθόδους ή τεχνικές όπως  “The SCERTS Model”, “CBD -Γνωσιακό Συμπεριφορικό Δράμα”, “Εντατική Αλληλεπίδραση – Intensive Interaction”, “The Greenspan Floortime Approach”, “Attention Autism”, “A.B.A” “MAKATON” “Social Stories & Comic Strip Conversation” κ.α. που στόχο έχουν την ενίσχυση δεξιοτήτων συνδιαλλαγής, κοινωνικότητας και επικοινωνίας σε παιδιά με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές και όχι μόνο.

Τέλος, έχει παρακολουθήσει πληθώρα σεμιναρίων για παιδιά με ΔΕΠΥ, Μαθησιακές Δυσκολίες, Τραυλισμό, Φωνολογικές και Αρθρωτικές Δυσκολίες, όπως “Όραση και Αυτισμός”, “Όραση και Μάθηση”, “The McGuire program for recovering stammers”, “Δυσλεξία- Μέθοδος και τεστ Παυλίδη”, “Asanas Yoga for Autism and Special Needs- Level 1”, “Στρατηγικές Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης για Λογοθεραπευτές & Εργοθεραπευτές” κ.α.